25117 1

Selamat Bersua Kembali

As Salam semua…

Terlebih dahulu saya nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru  2015. Lamaaaaanya saya tidak menulis kan ! Maaf lah banyak-banyak ye, saya tahu ramai yg tertunggu-tunggu cerita-cerita dan resepi-resepi dari saya.  Saya harap pada tahun baru ini dan akan datang datang, Allah kurniakan saya kelapangan untuk saya menulis lebih kerap & banyak lagi.  Saya juga mengharapkan doa dari semua agar saya sentiasa diberikan nikmat kesihatan.

Saya juga berharap dengan bantuan dan tunjuk ajar dari sifu legend saya MB @ Izzue Islam http://www.melastikbintang.com/ kerja-kerja perkongsian saya ini akan menjadi lebih mudah & menarik. Baik lah untuk tahun baru 2015 ini, saya ada beberapa kelas baru yang sangat menarik dan pastinya LAZAT BERKHASIAT.

Sebagai pembuka acara, saya tampilkan kelas baru di tahun baru.

  • Bengkel Masakan Set Nasi Ayam Penyet
  • Tarikh 7 Feb di Chef Amer Academy, Klang
  • Yuran RM300
  • Menu :
Nasi Kukus, Ayam Penyet, Sambal Terasi, Ulam, Tempe & Tauhu Goreng

Nasi Kukus, Ayam Penyet, Sambal Terasi, Ulam, Tempe & Tauhu Goreng

1.  Nasi Rebus Beras Wangi Chintamani   – Belajar cara  memasak nasi teknik rebus yang menghasilkan nasi yang lembut, genu & peroi.
2.  Ayam Goreng Penyet Surabaya – Menyediakan ayam penyet asli dari Surabaya dari cara penyediaan bahan, memerap, mengukus hingga lah menggoreng.
3.  Sayur Asem Yang Memang Awesome – memasak sayur asem yang menggabungkan pelbagai jenis sayur seperti buah belinjo, jagung, kacang, labu air & lain-lain.
4. Terung Goreng Berlado..err Kau Ado..? – Menyediakan terung goreng berlado yang sememangnya terkenal dengan sambal berladanya.
5.  Tauhu & Tempe Goreng – Menyediakan tauhu & tempe goreng garing yang menjadi menu sampingan.
6.  Sambal Terasi Yang Senseksi – Pelajari resepi sambal terasi asli yang menggunakan ‘cowek’ bukan cewek ya, iaitu sejenis lesung batu leper yang saya terbangkan khas dari Jawa.
7. Sambal Kecap Zahir Tak Terucap - Ini adalah sambal kicap yang menjadi pelengkap kepada hidangan set nasi ayam penyet ini.

  • Bengkel Masakan Steamboat & Grill
  • Tarikh 8 Feb di Chef Amer Academy, Klang
  • Yuran RM300
  • Menu :

SET STEAMBOAT & GRILL - BLOG

1.  Surimi  - Pelajari teknik membuat surimi dari ikan segar yang boleh dibentuk menjadi fish ball, fish cake dan pelbagai bentuk lagi.

2.  Surimi Bersayur – Surimi yang dicampurkan dengan carrrot, cili & daun sup lalu disumbatkan ke dalam sayur cili, bendi, peria, terung dan lain-lain.
3.  Ayam Panggang Teriyaki – Menyediakan ayam yang diperap dengan sos teriyaki untuk dipanggang.  Pelajari juga cara membuat sos teriyaki yang sangat mudah & HALAL.
4.   Daging Panggang Black Pepper – Cara memerap daging daging dengan sos lada hitam yang sungguh enak bila dipanggang.
5.  Sos Hitam Manis – Menyediakan sos hitam yang manis & pedas dari campuran pelbagai bahan yang boleh dijadikan sos untuk Yong Tau Fu.
6.  Sos Cili – Merupakan sos yang diperbuat dari cili merah segar sebagai pencicah untuk semua makanan steamboat itu nanti.

 Untuk tahun baru baru 2015 ini saya juga ada hadiah istimewa untuk semua peserta.  Dalam setiap kelas akan ada sesi ‘Mangkuk Berhayun’ iaitu sesi cabutan nombor bertuah yang diambil dari susunan nombor pada borang borang pendaftaran.  Peserta yang terpilih akan mendapat hadiah satu KELAS PERCUMA di tempat tersebut. Amacam…tentu anda suka kan ?

 

Bengkel Asas Terokai Rahsia Coklat

Bismillah…

Ramai orang yang gemar atau tergila-gilakan COKLAT di Malaysia ini tetapi ramai yang tidak tahu RAHSIA membuatnya. Ada juga yang terpaksa menahan nafsu kerana menghidap penyakit Diabetik dan ramai yang merasa ragu-ragu dengan status HALAL coklat yang ada di pasaran.

Adakah Anda Menghadapi Masalah Ini.

 

  • Suka sangat makan coklat, tapi…tak tahu nak buat
  • Semua coklat yang ada dijual tidak dengan selera anda
  • Nak sangat makan coklat, tapi…ada penyakit Diabetik
  • Tak pasti coklat yang anda makan tu HALAL ke tidak
  • Nak buatkan coklat hantaran anak..tapi tak tahu caranya
  • Anak-anak / suami / isteri suka makan coklat, tapi asyik beli sahaja…

Sekira jawapannya adalah ‘YA’….marilah bersama saya meneroka rahsia membuat coklat dengan Mudah, Sedap, Halal Dan Murah…

  • Bengkel Asas Terokai Rahsia coklat
  • Tarikh – 20 Oktober 2012
  • Tempat – Chef Amer Academy, Klang
  • Yuran – RM260
  • Masa – 9.00 am hingga 5.30 pm
Apa yang saya sediakan untuk anda…
  1. Sijil dari Chef Amer Academy
  2. Nota & Resepi
  3. Bahan latihan & Praktikal
  4. Kotak Coklat
  5. Sarapan pagi
  6. Makan tengah hari
  7. Minuman panas & sejuk sepanjang hari
  8. Bilik kuliah & bilik praktikal yang berhawa dingin
  9. Kemudahan bilik air & surau yang luas & selesa
  10. Suasana santai & ceria yang tidak akan anda lupakan sepanjang hayat….

Apa yang anda pelajari…
  • Pemprosesan koko hingga menjadi coklat
  • Pemprosesan coklat komersial
  • Mengenali jenis & perbezaan coklat
  • Mengendalikan & menyimpan coklat
  • Masalah & faktor kritikal
  • Teknik makan coklat
  • Teknik mencairkan coklat
  • Teknik membancuh coklat
  • Teknik menghias coklat
  • Teknik membuat coklat beracuan
  • Teknik membuat coklat rangkaian
  • Teknik membuat coklat berpelekat
  • Teknik membahagikan, membungkus & membawa balik coklat ( Errr….yang ini tidak perlu diajar.. .he..he)
Pendaftaran boleh dibuat dengan menghantar nama penuh, no tel & email ke chefamer@chefamer.com
Kita jumpa di kelas nanti ya…Selamat Bercoklat

 

Chef Amer Academy…

Bismillah

Ramai yg bertanya apa aktiviti / kursus yg saya tawarkan di Chef Amer Academy, tapi sebelum itu, saya nak cerita sedikit tentang Academy ni, ia terletak di Jalan Raja Nong, Klang, kira tak jauh dari Hospital Tengku Ampuan Rahimiah & jugak JUSCO Bkt Tinggi, Klang (boleh dapatkan google map di web  http://www.chefamer.com/v3/) .  Disini saya  ada menawarkan bengkel & kursus dalam bidang coklat, kek & biskut serta masakan.

5 sebab mengapa Chef Amer Academy menjadi pilihan :
  •  Dikendalikan oleh Chef yang Pakar & Berpengalaman
  • Bilik Kuliah yang Berhawa Dingin & Selesa
  • Bilik  Praktikal yang Lengkap, Kemas & Teratur
  • Nota & Resepi yang Sistematik & Terperinci
  • Suasana kelas yang Santai & Menghiburkan

 

 

 

 

 

Banyak lagi sebab-sebab mengapa kelas di Chef Amer Academy sentiasa penuh & menjadi pilihan ramai….selain dari kemudahan surau yang luas & selesa, tentunya makanan yang dihidangkan amat menyelerakan & sedapppp…..!!!

Bahagian Coklat :
  1.  Bengkel Asas Terokai Rahsia Coklat                                      –  1 hari
  2. Kursus Lanjutan Terokai Rahsia Coklat                                  –  2 hari
  3. Kursus Premier Terokai Rahsia Coklat                                   –  2 hari
Bahagian Kek & Biskut :
  1. Bengkel Asas Pembuatan Kek                                                 – 1 hari
  2. Bengkel Pembuatan Kek Komersial                                         – 1 hari
  3. Bengkel Pembuatan Dessert & French Pastry                        – 1 hari
  4. Bengkel Pembuatan Biskut Komersial                                     – 1 hari
  5. Kursus Pembuatan Kek & Dekorasi Coklat                             – 2 hari
  6. Kursus Pembuatan Kek Premier                                             – 2 hari
Bahagian Masakan :
  1. Bengkel Masakan Set Nasi Briyani Gum Johor                       – 1 hari
  2. Bengkel Masakan Set Nasi Arab & Kambing Panggang         – 1 hari
  3. Bengkel Masakan Set Nasi Tomato Berempah                       – 1 hari
  4. Bengkel Masakan Set Nasi Kukus & Ayam Dara Berempah  – 1 hari
  5. Bengkel Masakan Aneka Mee, Claypot & Sizzling                   – 1 hari
  6. Bengkel Masakan Aneka ‘Western Food’                                 – 1 hari
Semua bengkel & kursus saya akan bermula dar pukul 9.00 am hingga 5.30 pm.  Peserta tidak perlu membawa apa-apa peralatan / bahan kerana semuanya disediakan.
  1. Nota
  2. Resepi
  3. Sijil
  4. Sarapan pagi
  5. Makan Tengah hari
  6. Minuman
  7. Bahan mentah
  8. Bahan pembungkusan
  9. Peralatan
  10. Apron ekslusif ‘Chef Amer cademy’ diberikan untuk kursus sahaja, tetapi untuk bengkel, apron boleh dibeli dengan harga RM15 sahaja
Selain dari bengkel / kursus yg dijalankan di Klang, Chef Amer Academy juga berkerjasama menjalankan bengkel / kursus di luar seperti :
  • Fast Bakery Supplies                                   – Kemaman, Terengganu
  • Oliez Academy                                             – Skudai, Johor
  • Haslynda Delight                                           – Kepala Batas, Penang
  • The Dessert Table                                        – Mutiara Damansara, KL
  • THC Chocolate                                             – Jonker Walk, Melaka
  • Choc En Wrappers                                       – Jitra, Kedah
Bengkel / kursus juga dianjurkankan atas permintaan sama ada personal atau berkumpulan.  Kepada sesiapa yg ingin berkerjasama dengan Chef Amer Academy utk menganjurkan sebarang aktiviti, sila hubungi terus dengan saya 019-2776996 atau email ke chefamer@gmail.com ya.